Tuesday, August 7, 2012
143th - Spaghetti Prawn Olio dengan Tomato Gravy
Harini saya nak kongsi resipi Spaghetti Prawn Olio
Rebus 1/2 bungkus spaghetti dengan 2 sudu minyak zaitun dan sedikit garam
10 ~ 15 udang segar dibuang kepala
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 sudu minyak zaitun
Lada bengal di potong panjang seinci
Tomato dipotong kiub
Rempah Oregano
Garam secukup rasa
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga garing, masukkan udang, lada bengal dan tomato.Gaul sebati dan taburkan Oregano dan garam.
Untuk kuah bolognese :
Kali ni kita tak guna cendawan butang dan daging, kita cuma guna tomato dan tomato puree untuk gravy Prawn Olio ni.
Sebiji tomato dipotong kiub
1 tin sedang tomato puree
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu minyak zaitun
Rempah Oregano
Garam
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan tomato puree dan tomato yang telah dipotong. Masukkan sedikit air. Masukkan Oregano dan garam dan biar hingga mendidih secukupnya.
Selalu kita makan tanpa kuah kan, so guys, please try this lovely Prawn Olio with Tomato gravy. It's yummy!